BIOGRAFIA

Teemu Viinikainen on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista jazzkitaristeista. Hänen soitossaan ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat tärkeitä elementtejä, mutta päällimmäisiksi tuntemukseksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo, herkkyys ja kitaran kaunis sointi.

Hän aloitti soittamisen 7-vuotiaana ja ensimmäiset esiintymiset tapahtuivat 12- vuotiaana. Myöhemmin hän hakeutui opiskelemaan Helsingin Pop & Jazz konservatoriolle ja sen jälkeen Sibelius-Akatemian jazzosastolle, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2005. Viinikainen on opiskellut kitaransoittoa nimekkäiden opettajien kuten Pat Methenyn ja Wayne Kranztin johdolla. Näistä vuosista lähtien hänelle on jäänyt kipinä jakaa opittuja taitoja eteenpäin. Hän on opettanut kitaransoittoa ja improvisointia Sibelius-Akatemian jazzosastolla jo vuodesta 2002 alkaen. Lisäksi hän on julkaissut kaksi jazzkitaran soittamista käsittelevää kirjaa ja näiden myötä hänestä on tullut kysytty luennoitsija ympäri Suomea.

Vuonna 2001 perustettu maineikas U-Street All Stars oli Viinikaisen ensimmäinen merkittävä jazzyhtye, jonka riveissä hän alkoi saada näkyvyyttä. Tämä yhtye nousi suureen suosioon kotimaassa ja voitti Getxo Jazz -festivaalin kansainvälisen jazzkilpailun vuonna 2001. Bändi sai muitakin huomionsoituksia kuten Pori Jazzin Vuoden Taiteilija -palkinnon ja Kritiikin kannukset -palkinnon, jonka myöntää Suomen arvostelijain liitto. Myöhemmistä henkilökohtaisista tunnustuksista mainittakoon Sony Jazzpalkinto ja Jazzliiton Yrjö-palkinto.

Ehkä suurimpana ansionaan Viinikaisen kohdalla voidaan pitää hänen kysyntäänsä useiden huippuyhtyeiden taitavana luottokitaristina, ja hänen tärkein ja pitkäaikaisin yhteistyökumppaninsa onkin ollut saksofonisti Jukka Perko lukuisine eri yhtyeineen. Perkon Avara-kokoonpano, jossa kolmantena jäsenenä on kitaristi Jarmo Saari, on julkaissut useita levytyksiä ja yhdessä he ovat esiintyneet kotimaan lisäksi myös Euroopassa ja Australiassa. Viinikainen on esiintynyt menestyksekkäästi myös kansainvälisten huippunimien kuten Joe Lovanon, Vince Mendozan, Randy Breckerin, Dave Liebmanin, Tim Hagansin ja Jeff Tain Watts kanssa. Hän on esiintynyt useimpien kotimaisten sinfoniaorkestereiden solistina ja tehnyt yhteistyötä klassisten muusikoiden kanssa myös pienemmissä kokoonpanoissa.

Viinikaisella on tähän mennessä ollut kolme omaa kokoonpanoa. Ensimmäinen oma levy ’Tales of Robert Dickson’ julkaistiin vuonna 2005 KSJAZZ-levymerkillä vierailijanaan maineikas trumpetisti Tim Hagans ja soittokumppaneina basisti Timo Hirvonen ja rumpali Jussi Lehtonen. Seuraavat levyt ’Nyt!’ (Prophone, 2011) ja ’Hit It’ (Prophone, 2014) olivat tutkimusmatkoja perinteisen akustisen kitaratrion maailmaan, ja niillä soittivat basisti Ville Herrala ja rumpali Mika Kallio. Tällä hetkellä Viinikaista työllistää hänen uusin trionsa Teemu Viinikainen III yhdessä kosketinsoittaja Mikael Myrskogin ja rumpali Joonas Riipan kanssa. Yhtye julkaisi debyyttilevynsä ’Return of Robert Dickson’ syksyllä 2017 ja se valittiin Emma-ehdokkaaksi Vuoden jazzalbumi –kategoriassa. Viinikainen työstää parhaillaan ensimmäistä soolokitaralevyä, joka julkaistaan vuonna 2019.

”I have followed the career of Teemu Viinikainen since the early 2000’s and his days with a very accomplished jazz group called the U-Street All Stars. I immediately sensed great potential in his imaginative approach to improvisation, something he has fulfilled in the intervening years to become one of Europe’s finest guitarists on the contemporary jazz scene.”

-Stuart Nicholson, professor, author, journalist & critic

“Teemu Viinikainen’s tone and groove alone establishes him as one of the heavies, but combine that with his unique compositional concept and lines and you are witnessing one of the truly baddest improvising guitar players from Scandinavia and beyond!!”

-Jonathan Kreisberg, jazz guitar virtuoso !